Klusjesdienst

Kan u door ziekte, handicap of leeftijd sommige klussen aan en rond uw woning niet meer uitvoeren? Dan kan de klusjesdienst van het OCMW die voor u doen.

De klusjesdienst mag geen concurrentie zijn voor de zelfstandige ondernemers. Daarom is er een beperking in de taken die ze mogen uitvoeren. Een klusjesman mag o.a. volgende klussen van geringe omvang uitvoeren:

  • aanpassingen aan de woning voor mindervalide personen
  • kleine herstellingen in en rond het huis (kapotte schakelaars, lekkende kranen, ophangen gordijnen, …)
  • schilderen, behangen, … van een bewoonbare ruimte
  • opnemen van meterstanden van water, gas of elektriciteit
  • hulp bij verhuis
  • installatie van rookmelders, oproepsystemen, alarmverlichting, ...

Voor wie?

Alle inwoners van Landen. Indien er een wachtlijst is, wordt voorrang gegeven aan de meest hulpbehoevende personen.

Sommige taken worden enkel uitgevoerd bij bejaarden, mindervalide personen, zieken en mensen in een sociale noodsituatie.

Procedure

U richt uw vraag tot een maatschappelijk werker van het OCMW. De maatschappelijk werker legt uw dossier voor aan het Bijzonder Comité Sociale Dienst. Het Bijzonder Comité Sociale Dienst beslist of u de gevraagde hulp krijgt.

Bedrag

De prijs voor deze dienstverlening is afhankelijk van het inkomen. Personen met een OMNIO- of WIGW-statuut genieten van een voordeliger tarief. Er wordt minimum 1 uur per klus aangerekend, met uitzondering van de klussen waarvoor een eenheidsprijs werd vastgelegd.

U dient ook de kosten van het gebruikte materiaal te betalen. De klusjesdienst beschikt wel over een basisuitrusting van werktuigen.