Groeipakket - De kleutertoeslag (participatietoeslag)

De kleutertoeslag is een extra toeslag uit het Groeipakket die elke kind van 3 en 4 jaar (ook de kinderen geboren voor 1 januari 2019) ontvangt als het naar het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Vlaanderen of Brussel gaat.

Voorwaarden

Voorwaarden kleutertoeslag voor 3-jarige kleuters:

  • Het kind is 2 jaar op 31 december van het kalenderjaar vóór het jaar waarin de toeslag verschuldigd is
  • Het kind is uiterlijk op 3 jaar en twee maanden ingeschreven in de Nederlandstalige kleuterschool

Voorwaarden kleutertoeslag voor 4-jarige kleuters:

  • Het kind is 3 jaar op 31 december van het kalenderjaar vóór het jaar waarin de toeslag verschuldigd is
  • Het kind blijft ingeschreven in de Nederlandstalige kleuterschool
  • er is bewijs van voldoende aanwezigheid (185 halve schooldagen aanwezig) in een betrokken schooljaar

Overgangsmaatregel: een kind dat 3 jaar was op 31 december 2018 en ingeschreven is in een Nederlandstalige kleuterschool heeft recht op de kleutertoeslag.

Procedure

U ontvangt de kleutertoeslag automatisch, zodra uw kinderbijslagfonds over de juiste gegevens van de kleuterschool beschikt: 

  • Voor kinderen van 3 jaar is dit zodra het kind 3 jaar geworden is en het kinderbijslagfond over de informatie beschikt dat jouw kind in een kleuterklas is ingeschreven.
  • Voor kinderen van 4 jaar is dit zodra het kind 4 jaar geworden is en het kinderbijslagfonds over de inschrijving en de aanwezigheden in de kleuterschool beschikt.

Woont u in Brussel, Wallonië, de Duitstalige Gemeenschap of een land van de EU en gaat uw kind naar de Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel, dan kunt u de kleutertoeslag ook zelf aanvragen bij een uitbetaler naar keuze in Vlaanderen. Dit gaat sneller. Maar u kunt ook wachten tot Fons (de publieke uitbetaler) de gegevens heeft ontvangen en u automatisch uitbetaalt. 

Bedrag

Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u 132,60 euro extra per jaar.