Wandelnetwerk Vlaams-Brabant - Getevallei

De Grote en Kleine Getevallei delen hun vallei tot ze in Budingen - bij Zoutleeuw - samenvloeien. Als de Gete kronkelt de rivier verder het landschap in richting Halen. Daar mondt ze uit in de Demer. De Getevallei vormt de geografische grens tussen Haspengouw en Hageland. Het is een verbazend groene streek met vochtige graslanden, bossen, poelen en akkers. je wandelt soms tussen eindeloze rijen fruitbomen met geurige bloesems in het voorjaar en rijpe appels en peren in het najaar. of tussen het metershoge riet van Het Vinne, een natuurlijk binnenmeer en een echt vogelparadijs.

Je verkent de streek langs 510 kilometer bewegwijzerde en virtuele knooppunten van het wandelnetwerk Getevallei. In Geetbets, Linter, Zoutleeuw en een deel van Tienen volg je de bordjes die je naar de knooppunten leiden. meer zuidelijk, in Landen, Hoegaarden en een stukje van Tienen, toont een app je de weg naar de knooppunten. Wandel zo lang en zo ver je wilt, je kan de knooppunten eindeloos combineren.

Op deze kaart vind je zeven (bewegwijzerde) wandelingen terug in Landen.

Pepijnwandeling

Start aan de archeologische site voor een landelijke wandeling tussen de dorpjes Overwinden en Waasmont. Hier leefde Pepijn van Landen in de 6de eeuw en de 7de eeuw. Je komt langs het kasteel van Waasmont en de mooie 'Plattetombe'.

Vertrekplaats: Archeologische site Sint Gitter

Afstand: 9 km

Duurtijd: 2 uur 50 minuten - 89% verharde wegen

Laarwandeling

Een stevige wandeling brengt je van het dorpje Ezemaal naar Laar en terug, langs mooie holle wegen en de oevers van de Kleine Gete. De mooist holle weg in Brabants Haspengouw is erker de 'Longa', met flanken van tot wel 10 meter hoog.

Vertrekplaats: Station Ezemaal - Kraanbeekstraat, Ezemaal

Afstand: 12 km

Duurtijd: 3 uur - terrein: vlak

Panbruggewandeling

Van het centrum van Neerlanden wandel je het landelijk panorama binnen, tussen tal van boomgaarden en vruchtbare akkers. Kapel 't Eikske met het mooie bloesemkunstwerk 'Mimesis' van Wilfried De Cock is de perfecte rustplaats met mooie vergezichten over de hele streek.

Vertrekplaats: Frans Istasstraat 15, Neerlanden

Afstand: 8,8 km

Duurtijd: 2 uur 40 minuten - Terrein: glooiend

Zevenbronnenwandeling

Deze wandeling verbindt Walsbets, Wezeren en Walshoutem. Je wandelt grotendeels door de vallei van de Zevenbronnen, een fraai brongebied met tal van mooie vierkantshoeven. Bewonder ook de 'Bortombe', een grafheuvel uit de 2de eeuw.

Vertrekplaats: Sint-Jan de Doperkerk - Wezerenstraat, Walsbets

Afstand: 9,5 km

Duurtijd: 2 uur - 100% verharde wegen

Toegankelijke Zevenbronnenwandeling

Ook mensen met een beperking kunnen genieten van de rust en de panorama's van het Hagelandse Haspengouw. Een stuk van de Zevenbronnenwandeling werd extra toegankelijk gemaakt met voldoende rustbanken, voetpaden, bewegwijzering en een overzichtsbord.

Vertrekplaats: hoeve Coppejans, Kruispunt Wezerenstraat-Walhostraat, Walshoutem

Afstand: 3,7 km

Duurtijd: 1 uur - 100% verharde wegen

Hespensche wandeling

Verken de dorpjes Overhespen, Neerhespen en Wange met een wandeling in de vallei van de Kleine Gete. Je komt door een mooie holle weg en loopt over een stukje Romeinse heirbaan die ooit Tienen met Tongeren verbond. Geniet van de mooie vergezichten over akkers dorpjes.

Vertrekplaats: Kerk Overhespen - Geldenakenstraat, Linter (Overhespen)

Afstand: 7 km

Duurtijd: 2 uur - 100% verharde wegen

Vestenwandeling

Met de Vestenwandeling volg je grotendeels de nu verdwenen middeleeuwse stadsmuren rond Landen en maak je kennis met een stukje geschiedenis van de stad die tijdens de 13de eeuw werd gesticht.

Vertrekplaats: Belevingscenturm Rufferdinge - Molenbergstraat 4, Landen

Profiel: Stadswandeling

Afstand: 3,5 km

Duurtijd: 55 minuten - 100% verharde wegen

Wandelnetwerk Vlaams-Brabant - Getevallei: prijs kaart en info-gids 9,00 euro - Kaart 6,00 euro