Hoe bescherm ik mijn tuin tegen droogte?

Het is al een hele tijd ontzettend droog. Wat als we opnieuw een droge zomer krijgen? Hoe bescherm je je tuin tegen de langdurige droogte?
Pas je planten aan

De algemene regel blijft: de juiste plant op de juiste plaats

Ga dus na:
  • op welke plaatsen in je tuin veel zon komt of net veel schaduw is
  • waar de bodem snel uitdroogt of juist heel vochtig is (zandgronden houden bijvoorbeeld minder water vast)
Kies dan voor planten die zich goed voelen in die specifieke omstandigheden. 
Hulp nodig? Surf naar beweeg.velt.be/plantenzoeker.
Hou het weer in de gaten
De beste manier om te bepalen wanneer je je planten moet gieten, is door het weer in de gaten te houden. Een combinatie van zon, hoge temperaturen en wind droogt het meest uit.

Maar planten laten het ook zien wanneer ze last hebben van de droogte. Eerst laten ze hun bladeren hangen of kleurt een deel van hun bladeren geel of bruin. Daarna laten ze (een deel van) hun bladeren vallen. Planten stoten hun bladeren af om in leven te kunnen blijven. Geen paniek dus, want meestal loopt de plant bij betere weersomstandigheden weer uit.

Giet op de koelere momenten van de dag
  • Zorg bij het gieten dat het water de wortels bereikt en niet alleen het grondoppervlak.
  • Giet aan de voet van de planten en niet over de bladeren.
  • Giet 's morgens. Zo vermijd je een te grote afkoeling van de grond en hebben de planten genoeg tijd om op te drogen.
  • Op heel warme zomerdagen kan je ook 's avonds gieten, zodat het water niet te vlug verdampt.
  • Geef geen water bij felle zon. De druppels op de bladeren en de bloemen van de planten werken als kleine lensjes die het blad of de bloem verbranden.
Beter één keer per week veel gieten dan elke dag een beetje
Geef je elke dag een beetje water aan je planten? Dan bereikt dat water nooit de belangrijkste wortels. Je zorgt er zo zelfs voor dat de oppervlakkige wortels groeien zodat de plant nog gevoeliger wordt voor droge periodes.
Geef dus liever één keer (of een paar keer per week bij extreme droogte) véél water in plaats van elke dag een beetje. Doe het op momenten dat de zon niet te hard schijnt, dus 's morgens of 's avonds, zodat het water niet meteen verdampt.
Vang je regenwater op
Gebruik zeker bij extreme droogte, zoals we die al een paar jaren op rij kennen, géén leidingwater om je tuin te gieten. Vang liever het regenwater op. Maar wees ook daar spaarzaam mee in droge periodes.
  • Investeer in een ondergrondse regenwaterput om het regenwater van het dak van je woning op te vangen, als je bouwt of verbouwt.
  • En/of voorzie een bovengrondse regenwaterton om het regenwater van je bijgebouwen op te vangen. Er zijn er tegenwoordig in alle kleuren en vormen te verkrijgen.
Planten in potten moet je meer gieten
Planten in potten hebben minder grondvolume als buffer tegen de droogte. Bovendien staan ze boven de grond waardoor ze nog sneller opwarmen en uitdrogen. 

Je zal ze dus meer moeten gieten, soms ook bij wisselvallig weer. De beste parameter is de grond in de pot zelf. Gebruik hiervoor je vinger. En giet wanneer de grond droog aanvoelt.

Voorkom dat je bodem uitdroogt
Voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je dat de grond uitdroogt?
  • Schoffel de niet-bedekte grond (vooral in de moestuin) oppervlakkig.
  • Mulch de grond met een beschermlaag, zoals bijvoorbeeld dunne laagjes maaisel en fijngehakseld stro. Ook een extra laagje halfverteerde compost werkt beschermend. Op zich is dit niets nieuws: moeder natuur doet het ons al jaren voor. De beschermlaag zorgt ervoor dat neerslag minder snel verdampt, trager in de bodem dringt en daar de onderliggende grondwaterlagen aanvult. 
  • Maai je gazon of een deel van je gazon niet te vaak en niet te kort. Niet alleen kan het dan beter tegen de droogte, er groeien ook bloemen in, die bijen aantrekken.