Geveltuintjes

Een geveltuintje is een smalle groenstrook aan de straatkant, tegen een voorgevel. Geveltuintjes zorgen voor natuurlijke verkoeling in onze stenen dorpskernen.

Landen wil de aanleg van geveltuintjes stimuleren. Ze zorgen niet alleen voor meer kleur in het straatbeeld, ze bevorderen ook de biodiversiteit: verschillende vogels en insecten, zoals bijen en vlinders, vinden er voedsel of een rustplaats. Bovendien verbeteren ze het klimaat en de luchtkwaliteit. Planten produceren immers zuurstof en filteren fijn stof. Door de plaatselijke ontharding is er ook meer waterinfiltratie in de bodem mogelijk, wat dan weer positief is voor het grondwaterpeil.

Er zijn geveltuintjes met lage planten en/of geveltuintes met klimplanten die over je gevel groeien. Klimop (hedera), wilde bosrank (clematis), kamperfoelie (lonicera), wingerd (parthenocissus) en klimhortensia (hydrangeapetiolaris) zijn voorbeelden van ideale klimplanten. Voor klimplanten zijn vaak klimhulpen aangewezen. Deze bevestig je best met vijzen en pluggen in de muur. Zorg dat de hulp stevig bevestigd is, een plant kan na verloop van tijd behoorlijk veel wegen. Laat ongeveer 5 cm tussen de klimhulp en de muur zodat de plant ook achter de klimhulp kan kruipen.

Hou je het liever laag? Gebruik dan bij voorkeur wintervaste planten. Vooral wintergroene planten zorgen het hele jaar voor een mooie aanblik. Voorbeelden zijn lavendel (lavandula), ganzerik (potentilla), hertshooi (hypericum), vetkruid (sedum), maagdenpalm (vinca) en heide (erica).

Je kan in de bijlagen hieronder het aanvraagformulier en het reglement over geveltuinen terugvinden. Vul dit aanvraagformulier in en bezorg het samen met de nodige extra informatie, foto’s en plan, aan de dienst milieu van de stad Landen. Dit kan eenvoudig via mail naar milieu@landen.be. Ook voor meer informatie kan je dit mailadres gebruiken.

Wanneer uw aanvraag conform is met het reglement en goedgekeurd is, nemen wij contact met jou op voor technische ondersteuning. Onze technische dienst zal dan de nodige stoeptegels komen verwijderen en boordstenen plaatsen op een fundering van mager beton of stabilisé. Waarna jij aan de slag kan met de aanleg van jouw geveltuin.

Overige reglementen