BE-Alert

BE-alert!

Ben jij voorbereid op een noodsituatie?

Bij een noodsituatie in jouw buurt, willen we jou graag tijdig verwittigen. Dat is steeds de eerste stap bij crisiscommunicatie.

In geval van nood, zal de gemeente, de provincie of het Ministerie van Binnenlandse Zaken proberen om je zo snel én duidelijk mogelijk de nodige aanbevelingen te geven. Zo weet jij meteen wat te doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen bv. ramen en deuren sluiten bij een brand.

Eerste stap: laat je waarschuwen en schrijf je in op BE.alert!

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.

Hoe werkt het ?

De burgemeester, gouverneur of minister activeert BE-Alert, om een bericht uit te sturen via sms, e-mail of een gesproken oproep naar iedereen op wie de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners snel de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen voor jouw veiligheid geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie. Die boodschap wordt verstuurd naar de inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij de noodsituatie (bv. buurtbewoners van een straat, wijk, nucleaire noodplanningszone, ...).

Om zo’n bericht te ontvangen, moet je je vooraf inschrijven op BE-Alert. Zo weet de bevoegde overheid wie ze moeten verwittigen op een bepaalde locatie.

Wil je een bericht ontvangen voor meerdere locaties? Dat kan, je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren: bv. thuis, werk, tweede verblijfplaats, … Zo blijf je steeds op de hoogte.

Belangrijk! Als jij je niet inschrijft op BE-Alert en jouw stad of gemeente stuurt een bericht uit naar jouw straat om te verwittigen (bijv. voor een overstroming) zal jij hiervan geen bericht ontvangen

Uitzondering! Bij grote noodsituaties kan het belangrijk zijn om iedereen te verwittigen. Dankzij een unieke technologie in België kan de overheid jou een sms sturen als je fysiek aanwezig bent op de plaats van de gebeurtenis. Hiervoor moet je niet vooraf inschrijven. Bijvoorbeeld: jij bent aan het shoppen in een stad en omwille van een noodsituatie moet een bepaalde zone geëvacueerd worden. Jij zal dan een sms ontvangen, met de vraag een gevarenzone te verlaten, ook al ben je niet ingeschreven op BE-Alert…

Overtuigd? Schrijf je dan in op www.be-alert.be. Ben je al ingeschreven? Kijk dan eens na of jouw gegevens nog actueel zijn!

info

noodplanning@landen.be