Verlenging beheersoverdracht Ecowerf

Ecowerf blijft ook in 2022 instaan voor afvalophaling en -verwerking

De gemeenteraad besliste dat Ecowerf voor de komende 18 jaar zal blijven instaan voor afvalophaling en -verwerking in Landen.

In december 2021 liep de overeenkomst tussen Ecowerf en stad Landen af. Om te beslissen wat de beste optie is voor de toekomst, maakte de stad een grondige analyse van het afvalbeleid en werd er gekeken naar alternatieven, zoals werken met een privépartner, het zelf organiseren van de ophaling en verwerking van afval of samengaan met andere intercommunales.

De voordelen van samenwerking met een intercommunale wogen door. Een intercommunale is niet BTW-plichtig voor afvalophaling, is niet uit op winst, heeft een grote verantwoordelijkheid betreffende leefmilieu, er is solidariteit voor alle partners en bundeling van kennis, waarop de gemeenten altijd beroep kunnen doen. Ecowerf werd door OVAM uitgeroepen tot beste afvalverwerker van Vlaanderen.

Stad Landen maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal pijnpunten op tafel te leggen. De meeste van deze pijnpunten zijn opgenomen in een intentieverklaring met Ecowerf en zullen dus zo snel mogelijk aangepakt worden. De intentieverklaring kan hier gedownload worden.