De Landense Reuzengilde

Premisse

2011 is voor Landen een belangrijke datum, een verjaardag!
Landen viert dan zijn 800ste jaar als stad. Het kreeg omstreeks 1211 zijn stadrechten uit de handen van hertog Hendrik I van Brabant.

Om deze verjaardag te vieren zullen in de loop van het jaar 2011 meerdere feestelijke activiteiten opgezet worden. De rijke geschiedenis van Landen, het grote potentieel en diversiteit van zijn bewoners, de vele organisaties en de zeer diverse locaties vormen de basis van deze projecten. We kiezen ervoor om in 2011 iedereen uit Landen en deelgemeentes erbij te hebben, als toeschouwer, medewerker of organisator.

Iedereen out “Attenhoave, Bets, Eiliksem, Eizemoal, Laene, Loar, Neerlaene, Neirewing, Rumsduirp, Woasmont, Houtem, Uiverwing, Wang en Weizere zen wellekome”.

2011 zal de start zijn van activiteiten en samenwerkingen die verder reiken dan het feestjaar. De praktische organisatie ligt in handen van de “Werkgroep Landen800” en Sacred Places vzw”. Ken je nog mensen en/of organisaties waarvan je denkt dat ze passen binnen Landen800, laat het ons weten, we hebben iedereen nodig.

Landen800, we maken er iets van!

Doelstellingen

Er waren meerdere doelstellingen: - het moest een meerwaarde bieden voor de stad zowel tijdens 2011 als daarna - de inwoners moesten rechtstreeks bij het project betrokken worden - ieder dorp moest de kans krijgen om zich te profileren

Initiatief

Landen vierde in 2011 het feit dat het 800 jaar stadsrechten had. Landen heeft rond 1211 stadsrechten gekregen van Hertog Hendrik I van Brabant, die streefde naar een uitbreiding van zijn heerschappij in het gebied tussen de Schelde en de Rijn. Meerdere steden van België en Nederland kregen in diezelfde periode stadsrechten met als doel een corridor te vormen tussen het hertogdom Brabant en de het Prinsbisdom van Luik . Sindsdien mag Landen zich officieel ‘stad’ noemen. Om dit luisterrijk te vieren werd het project Landen800 opgezet. Eén van de doelstellingen was om ieder dorp de kans te geven om zich te profileren en daarom werd de traditie van de reuzen terug leven ingeblazen. Met veel enthousiasme werd er gezocht naar gedreven mensen uit de dorpen, die zouden kunnen meewerken aan de bouw van hún reus. De pessimisten dachten dat het niet ging lukken, de realisten dachten dat het er maximaal 3 tot 4 reuzen zouden worden. De optimisten kregen gelijk: in 2011 werden 15 nieuwe reuzen en 2 fagadengs gemaakt. In 2012 kwamen er nog 3 bij.

Traditie

In de jaren 70 vorige eeuw vierde het carnavalgebeuren zijn hoogtij. Dorpskernen als Walshoutem, Attenhoven, Landen... organiseerden jaarlijks hun carnavalstoet. Reuzen waren hierbij een niet te ontbreken element van volksvermaak. Tineke en Nestke, reuzen uit Walshoutem stammen uit deze periode en nu zijn we fier dat we ze als onze historische reuzen nog kunnen laten zien.

Nieuwe reuzen

De reuzen van het eerste uur waren:

  • De 2 fagadengs van Walshoutem
  • Bram de Brandweerman van de Brandweer van Landen
  • Gon van Voldes van Overwinden
  • Burgemeester Pitsaer van Rumsdorp
  • De Meulder van Eliksem
  • Holleke van Ezemaal
  • De Vureman van Laar
  • Winandus de la Margelle van Neerlanden
  • Jonker Jan van Attenhoven
  • Fons, Ridder van Bets, van Walsbets
  • Amandus van Wezeren
  • Pancraas van Waasmont
  • Gertrudis van de FEMMA (vroegere KAV) en het Gertrudisinstituut

 

De reuzen van 2012 zijn:

  • Frans van de Wolk, Vriend van het Volk, van Wange
  • Germaine van de Walin van Neerwinden
  • Pepijn van Landen, gemaakt door het personeel van Stad Landen

De reuzenbouwers

De reuzen zijn gebouwd door vrijwilligers, mensen van de dorpskernen, jong en oud. Mensen, die niet vertrouwd waren met boetseren, met het maken van attributen. Ze werden geholpen door kunstenaars, maar het uiteindelijke creëren van hún reus is ieders verdienste.

Met enthousiasme hebben ze week na week, 4 maanden aan een stuk, gewerkt om hun reus tijdig klaar te krijgen voor zijn geboorte.

De kunstenaars die de mensen met raad en daad hebben geholpen en gestimuleerd, zijn:

  • DKoen Reynaerts, tekenaar en cartoonist: ontwerp van de reuzen
  • Will Beckers, Willowman, Art in Nature: frame en vlechten met wilgentenen
  • Ad Wauters en Lut De Block, plastisch kunstenaars uit het Leuvense: boetseren van de hoofden en omzetten in polyester
  • Raissa Hans, Costume Designer uit Landen: patronen en stofkeuze
  • Gie Swolfs en Ingrid Loriers: schilderen gezichten, fagadengs en kleed van de Vureman

Wie wordt het?

Iedere dorpskern ging op zoek naar representatieve personen uit hun dorpsgemeenschap, naar feiten en gebeurtenissen uit hun verleden en heden. Zo groeide stilaan het beeld van het personage, dat ze in hun reus wensten te vereeuwigen. Uit al die ideeën ontwierp onze plaatselijke tekenaar en cartoonist Koen Reynaerts een ontwerp. Iedere belangrijk feit kreeg er zijn plaats: een schild, een draak, een sigaar, een wolk…

Hoe begin je eraan?

Het hoofd uit polyester:

Na het boetseren van het hoofd in klei, wordt een negatief-gipsen mal gemaakt. Deze mal wordt daarna ingesmeerd met meerdere lagen polyester. Na het droogproces wordt het hoofd in polyester losgekapt uit de mal en aan elkaar gesoldeerd, zodat het hoofd ontstaat. Het ruwe hoofd krijgt nog een aantal bewerkingen en kan uiteindelijk geverfd worden en krijgen de ogen hun finale uitdrukking.

Het frame:

Voor de Landense reuzen, werd geopteerd voor een ijzeren frame. Onze Etienne Sevenants heeft veel uren gesleten met het lassen van de frames! Het vlechtwerk met wilgentenen heeft een dubbel doel: het is de link naar de historische reuzen en het zorgt er voor dat de kleren mooi vallen.

De kleren maken de reus:

De stoffen zijn zorgvuldig uitgekozen door Raissa Hans. Ze zorgde ook voor het basispatroon. De kleren zelf werden gestikt door de dames van de gilden. Speciale vermelding van de FEMMA-dames van Landen, die veel precisiewerk geleverd hebben. Al de details op de kleren zijn het resultaat van het vakmanschap van de lokale dames. Details zijn er genoeg: ijskristallen, rozetten van het altaar van Wezeren, kleren voor de zonnekoning of zijn Oostenrijkse tegenhanger …

Attributen:

Die zijn er allemaal gekomen, dank zij de vindingrijkheid en de creativiteit van de reuzenbouwers! Of het nu om een bandkeramische pot of een Maltezerkruis, een wetboek, ging , het is er allemaal gekomen.

Adres

Contact

Jeroen Clerckx

Adres
eeuwfeestraat 5 , 3400Landen
Tel.
016789018
GSM
0472497002
E-mail
jeroen.clerckx@delandensereuzengilde.be

Voorzitter

Jeroen Clerckx