Op vrijdag 20 september is het weer Strapdag en stappen en trappen duizenden leerlingen naar school. De auto blijft aan de kant met als gevolg een aangename, rustige schoolomgeving.
Naast de impact op de schoolomgeving, is het bewezen dat beweging positieve effecten op het fysiek en mentaal welzijn heeft. Kinderen zitten fris en met een betere concentratie in de klas. Bovendien is het goed voor de ontplooiing van kinderen, bevordert het sociale contacten en draagt het bij tot een beter klimaat. Via de campagne sensibiliseren en motiveren scholen ouders en kinderen om zich actief naar school te verplaatsen.
Waarom is strappen zo belangrijk?
Kindvriendelijke schoolomgeving
De schoolroutes en schoolomgeving worden veiliger doordat er minder gemotoriseerde voertuigen rond de school zijn. Dit zorgt voor minder verkeerschaos.
Minder verkeersdrukte
Er is minder file. Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte doordat zebrapaden en fietspaden vrij blijven. Ook het risico op foutparkeerders verkleint.
Ecologische voetafdruk
Te voet of met de fiets komen zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk omdat je minder energie verbruikt, zoals benzine of elektriciteit. Een bijkomend voordeel hierbij is dat het goed is voor de portemonnee!
Luchtkwaliteit
Hoe meer kinderen te voet of met de fiets naar school komen, hoe beter de luchtkwaliteit. Dat heeft zowel gezondheidsvoordelen als voordelen voor het klimaat en de biodiversiteit rond de school.
Fysieke gezondheid
Dagelijks bewegen is essentieel voor de fysieke gezondheid. Je spieren, hart, longen en immuunsysteem hebben er alle baat bij. Daarnaast is het goed voor de motorische vaardigheden van kinderen om te voet of met de fiets naar school te komen.
Mentale gezondheid
Door de dag te beginnen met lichaamsbeweging zitten leerlingen fris en monter in de klas. Dat is goed voor de concentratie en het algemene welzijn van kinderen.
Sociale contacten
Door al stappend en trappend naar school te komen, komen leerlingen, ouders en leerkrachten in contact met andere weggebruikers op de schoolroute én aan de schoolpoort. Het motiveert om een praatje te slaan en je kan zelfs afspreken om samen naar school te gaan.
Minder geluidsoverlast
Minder gemotoriseerd verkeer zorgt voor minder geluidsoverlast. Dat is aangenaam voor schoolgaande kinderen en de buurt, maar ook voor de natuur rond de school.