Landen zet in op artificiële intelligentie voor een beter waterbeheer

Waiterproject

Met de installatie van 28 smart waterpeilsensoren zet Landen samen met Linter, Hoegaarden, Zoutleeuw en Ternat een belangrijke stap richting slimmer waterbeheer.

Slimme waterpeilsensoren meten realtime waterstanden en leveren cruciale data voor het Waiter platform. ‘Waiter’ combineert de actuele meetgegevens met historische waterdata, maakt gebruik van voorspellende modellen en artificiële intelligentie om te analyseren. Zo krijgen de waterbeheerders een beter inzicht in de actuele en toekomstige waterhuishouding. Op termijn wordt Waiter ook toegankelijk voor brandweer- en politiediensten. Hierdoor krijgen lokale besturen, waterbeheerders en hulpdiensten een gedeeld beeld van een aankomende crisissituatie waardoor ze effectief kunnen ingrijpen om wateroverlast te voorkomen of ingeval van droogte gericht water te bufferen.

Het Waiter-platform wordt ontwikkeld door ingenieursbureau Sumaqua, de provincie Vlaams-Brabant en het KMI, die ook effectief meewerken aan het project en de data van bestaande meetnetwerken mee opnemen in het nieuwe Waiter platform. Het Waiter project krijgt financiële steun vanuit het ‘Slimme Regio’-programma van de provincie Vlaams-Brabant.

De vijf deelnemende lokale besturen spelen een actieve rol in de uitrol en testperiode en werden nauw betrokken bij het bepalen van strategische locaties waar de sensoren de meest waardevolle informatie kunnen opleveren. De installatie van de sensoren gebeurde bovendien door gemeentelijk personeel, wat het sterke lokale engagement onderstreept.

In Landen werden 6 slimme waterpeilsensoren geplaatst:

  • Landen
  • Eliksem
  • Ezemaal
  • Neerwinden
  • Walshoutem
  • Wange 

De komende maanden wordt het systeem operationeel en verder verfijnd en gekoppeld aan geavanceerde modellen om niet alleen wateroverlast en droogte te detecteren, maar ook voorspellingen te doen en preventieve maatregelen te ondersteunen.

Infoblok

Noodplanning@landen.be