Slagveldwandeling

Leer alles over de eerste Slag van Neerwinden tijdens de slagveldwandeling! 

Rond de H. Kruiskapel vond de Eerste Slag van Neerwinden (1693) plaats, de bloedigste veldslag van de 17e eeuw. Tijdens de clash tussen het Franse leger van Louis XIV en het geallieerde leger onder leiding van Willem III van Oranje sneuvelden daar op één dag meer dan 20.000 manschappen. 

Om deze vergeten veldslag te herdenken werden drie unieke slagveldwandelingen gelanceerd. Als je de wandelapp ‘https://beluister.be/#app’ installeert, kan je de bloedige veldslag beluisteren en herbeleven via een ‘Franse’ wandeling en een ‘Geallieerde’ wandeling. Er is ook nog een korte wandellus van 3 km die start aan de H. Kruiskapel. Onderweg kan je op een aantal plaatsen QR-codes scannen waarmee je uitleg krijgt over wat er toen op die plaats op het slagveld gebeurde. Het wandelparcours is prachtig uitgewerkt en nodigt uit om een nieuwe stukje Landen te ontdekken.

Deze nieuwe slagveldwandelingen werden op zaterdag 29 juli ingehuldigd onder internationale belangstelling. Zo mochten wij de honorair consul van Frankrijk te Limerick, de heer Loïc Guyon en de internationale president van de ‘Irish in Europe Association’ te Brussel, de heer Denis J. Buckley verwelkomen. Na de inhuldiging van de infopanelen aan de Heilige Kruiskapel van Neerwinden werden de bezoekers door de reenactors van het Regiment Spinola ingewijd in het leven tijdens de grote veldslagen van de 17e en 18e eeuw, werden ze ondergedompeld in het krijgsgeweld en leerden ze de beginselen van oorlogsvoering.