Reizen naar het buitenland

Zolang Covid-19 woedt, is reizen naar het buitenland niet zo vanzelfsprekend. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft buitenlandse zaken alle landen van een kleurencode voorzien. Of je naar een bepaald land kan reizen en welke maatregelen je moet nemen eenmaal je terug bent (vb. quarantaine of coronatest), hangt af van de kleur die die zone op dat moment heeft.

Opgelet: de kleur van een land of gebied kan snel veranderen in functie van het aantal besmettingen. Check dus steeds voor jouw vertrek de website van buitenlandse zaken en hou deze ook in de gaten als je op reis bent.

De maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen sterk verschillen van land tot land. Informeer je goed over de regels die ter plaatse en in de luchthavens en treinstations gelden.

Vanaf 1 augustus moet elke Belg die op reis naar het buitenland gaat binnen de 48 uur voor de terugkomst naar ons land verplicht het Public Passenger Locator Form invullen en bezorgen aan de FOD Volksgezondheid.

Het formulier kan op travel.info-coronavirus.be online ingevuld en doorgestuurd worden. Er moet een apart formulier ingevuld worden voor iedereen vanaf 16 jaar. Kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd in het formulier van hun ouders. De verplichting is er voor iedereen die België in reist en langer dan 48 uur in het buitenland is geweest, ongeacht of je nu met het vliegtuig, trein of auto op reis bent. Ook de kleurcode van je vakantiebestemming heeft geen belang. Of die nu groen, oranje of rood is, iedereen met het formulier invullen. De overheid wil op die manier een overzicht hebben van wie waar en wanneer is geweest. Zo wordt het voor de overheid makkelijker om reizigers op te volgen als er ergens in het buitenland een besmettingshaard blijkt te zijn.