Project Zorgzame Buurten Noordwest-Landen

De regio Noordwest-Landen – met deelgemeenten Laar, Neerwinden, Overwinden, Eliksem, Ezemaal en Wange – werd door Vlaanderen geselecteerd voor het uitbouwen van een zorgzame buurt.

Een zorgzame buurt is een buurt waarin jong en oud samen leven, waar we ons goed en geborgen voelen, waar we elkaar kennen en ook helpen. Het is een buurt waar personen en gezinnen met grote en kleine noden ondersteuning vinden en krijgen, door diensten of door elkaar. Door oudere inwoners in contact te brengen met formele en informele zorg probeert het project hen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te laten wonen.

Enkele van onze doelstellingen:

  • Eenzaamheid en sociale isolatie tegengaan
  • Buurtbewoners verbinden, gemeenschapsgevoel verhogen
  • Een zorgnetwerk opbouwen rond de persoon
  • Zorgpartners, verenigingen en organisaties uit de regio met elkaar in contact brengen met het oog op een betere samenwerking en doorverwijzing

Voor wie?

Wij focussen met dit project in de eerste plaats op 65-plussers in de regio Noordwest-Landen, nl. de deelgemeenten Laar, Neerwinden, Overwinden, Eliksem, Ezemaal en Wange .

Procedure

Graag willen we buurtbewoners uit deze deelgemeenten bij elkaar brengen via buurtbabbels.

Tijdens deze babbels proberen we meer zicht krijgen op hoe mensen zich voelen in hun buurt, of er veel contact is met elkaar, of mensen een sociaal netwerk hebben waarop ze kunnen terugvallen bij problemen, of ze weten bij welke instanties ze terecht kunnen in geval van nood, enz.

Zo stonden we op 4 november in de sociale woonwijk van Neerwinden met een babbeltent voor jong en oud. We luisterden naar de verhalen van buurtbewoners en probeerden signalen op te pikken. Buurtbewoners konden genieten van een lekker stukje zelfgebakken cake, cupcakes en een kopje koffie of warme chocolademelk. Dit deden we samen met jeugdopbouwwerker, Francesco van Uit De Marge vzw die voor de kinderen uit de buurt ook spelmateriaal had voorzien. Op die manier hoopten we meer verbinding te creëren tussen de jongere en oudere generatie buurtbewoners.

Op zaterdag 10 december en vrijdag 23 december waren wij met Zorgzame Buurten aanwezig op de kerstmarkten van Neerwinden en Wange, waar we kerstrozen uitdeelden onder de aanwezigen. De bedoeling was dat deze personen op hun beurt iemand plezier zouden doen met deze kerstroos (een eenzame buurvrouw, iemand die ze dankbaar zijn,…), wat mooi past binnen het concept van een zorgzame buurt..

In juni 2023 organiseerden we tot slot, in samenwerking met Samana en dienst Welzijn, een mantelzorgontbijt "voor iedereen die voor iemand zorgt".

Verder werken wij met Zorgzame Buurten ook mee aan de organisatie van infosessies rond thema's waar vraag of interesse naar is.

Zo kwam notaris Champagne op 25 april spreken rond erfrecht en zorgvolmacht in OC Wing (Neerwinden). Er was nadien ook de mogelijkheid om samen nog iets te drinken en na te praten.

Op 2 oktober 2023, om 19u30, zal er in OC Wing een infosessie georganiseerd worden rond osteoporose: een samenwerking tussen CM, Gezonde Buurt Landen, Zorgzame Buurten en Femma Neerwinden.

Eind van het jaar staat er ook nog een sessie rond mentaal welzijn bij senioren op de planning, in samenwerking met het ouderenexpertiseteam Alexianen Tienen.

Wij zijn sinds april 2023 ook gestart met huisbezoeken bij alle alleenwonende 65-plussers uit de regio Noordwest-Landen. Wij zoeken nog vrijwilligers om te helpen bij deze bevragingen. Woon je zelf in deze regio en zou je ons graag helpen? Laat het ons zeker weten!

Meer info

Stuur een mailtje naar jessica.rassart@landen.be of contacteer ons telefonisch op 011 69 05 15.