Ophalen asbestafval

Voortaan is ophaling aan huis van asbestafval mogelijk.

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?

Wens je jouw asbest te laten ophalen aan huis, vul dan het aanvraagformulier in.

De asbestcoach van EcoWerf neemt vervolgens contact met je op en plant een huisbezoek in. De asbestcoach komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken. Verder spreekt de asbestcoach ook af waar de zakken veilig en goed bereikbaar moeten aangeboden worden voor ophaling en legt de ophaaldatum vast. Op de afgesproken datum komt een ophaalwagen van EcoWerf de asbestzakken ophalen en vervoert deze veilig naar de gespecialiseerde verwerker.

De OVAM subsidieert dit project van EcoWerf en betaalt de kosten voor de ophaling en de verwerking. Dankzij die subsidie betaal je als inwoner slechts 30 euro per asbestzak: dit bedrag is vastgelegd door de OVAM en geldt in heel Vlaanderen. Voor dit bedrag krijg je 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall), komt de asbestcoach op voorhand ter plaatse langs, komt EcoWerf het asbest aan huis ophalen en zorgt voor de milieuveilige verwerking. Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. 

De effectieve ophalingen van asbest aan huis beginnen op 14 juni 2021.

Hoeveel asbestzakken heb ik nodig? 

  • In één plaatzak passen maximaal 13 platen, dit komt overeen met een dakoppervlakte van ongeveer 30 m². Een gevulde plaatzak weegt gemiddeld 400 kg.
  • In één kuubzak passen leien van een dakoppervlak van 40 m².

Met deze gegevens kan je zelf al een inschatting maken. Nadat je een aanvraag hebt gedaan, komt de asbestcoach bij jou langs en bepaalt samen met jou exact hoeveel asbestzakken er nodig zijn.

Wat zijn de afmetingen van een asbestzak?

  • Een plaatzak is 310 cm x 110 cm x 30 cm (l x b x h) groot. . De inhoud van de zak mag maximaal 1.000 kg bedragen.
  • Een kuubzaak heeft als afmetingen 90 cm x 90 cm x 110 cm (l x b x h). De inhoud van de zak mag maximaal 1.000 kg bedragen.

Prijs per zak: 30 euro

Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. 

Recyclagepark

Je kan asbest nog steeds naar het recyclagepark brengen, maar enkel nadat je online een reservatie gemaakt hebt

maak hier jouw afspraak om asbest aan te leveren.(dit is een externe link) 

Opgelet! Zonder reservatie kan er geen asbest afgeleverd worden op het recyclagepark!