Open Monumentendag

Onder de noemer 'Met hart en ziel' focust OMD op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze monumenten. Ze bepalen mee de ziel van de plek of hebben er een enorm groot hart voor.

Datum: zaterdag 9 september en zondag 10 september | 10 – 18 uur
Locatie:
Overwinden

Programma:

  • St-Wivinakerk: tentoonstelling ‘Euverwing lek as ’t vrugger was’
  • zaterdag 9 september en zondag 10 september: erfgoedwandeling (4km): vertrek aan de kerk om 14.30 uur. De begeleide themawandeling leidt je naar de Braakkouter, een uitgestrekte vlakte met uitzicht op de velden waar de eerste slag van Neerwinden werd uitgevochten (1693). Vervolgens wandel je via de Gallo-Romeinse tombe van Middelwinden terug naar je vertrekpunt
  • de lokale ruiters vereniging zorgt voor een natje en een droogje

Een organisatie van Erfgoedvereniging Pepijn@landen in samenwerking met lokaal bestuur Landen en LRV Overwinden

Info: toerisme@landen.be | 011 88 34 68

De tuin vertelt!

Ben jij benieuwd naar wat er zich afspeelt achter hoge hagen en monumentale muren? Tijdens Open Monumentendag stellen drie eigenaars hun historische tuinen en parken gedeeltelijk open voor het publiek. Net zoals vele andere tuiniers en eigenaars zorgen zij al decennialang met hart en ziel voor hun groene pareltjes. Dit past dan ook perfect binnen het thema van Open Monumentendag 2023, ‘Met hart en ziel’!

Vergaap je aan indrukwekkende vergezichten en monumentale bomen in het park van kasteel Hooleyck, kom een kijkje nemen binnen de muren van het kasteeldomein van Waasmont en laat je verrassen door de fraaie tuin van ‘huis Robyns’ in Attenhoven. Ontdek deze tuinen en parken tijdens gegidste rondleidingen per locatie. Om zeker te zijn van je plek, is vooraf inschrijven aangewezen.

Een bezoek aan het kasteeldomein van Hooleyck en de tuin van ‘huis Robyns’ kan je combineren met een wandelingetje door de Beemden. Een fietslus met fotozoektocht leidt jou eveneens langs het kasteel van Waasmont én langs Overwinden waar je de retrotentoonstelling van erfgoedvereniging Pepijn@Landen kan bezoeken.

Wat: gratis rondleidingen (ca. 30 min) op regelmatige tijdstippen

Wanneer: zondag 10 september 2023 tussen 11 en 17 uur

Waar:

  • Kasteel Hooleyck, Rumsdorpstraat 60 te Rumsdorp
  • Kasteel Waasmont, Dr. A. Goffinstraat 1 te Waasmont
  • Huis Robyns, Dorpsstraat 3 te Attenhoven

Praktisch

  • Kom te voet of met de fiets, parkeerplaatsen zijn beperkt.
  • Toch met de auto? Dan parkeer je best in de omgeving van de Huysecomlaan-Maartstraat en start je aan kasteel Hooleyck.
  • De fietslus met fotozoektocht kan je op elk van de drie locaties starten.

Meer info: www.ioedzuidhageland.be of telefonisch tijdens de kantooruren op 0468 34 43 96

Inschrijven

Een organisatie door IOED Zuid-Hageland in samenwerking met lokaal bestuur Landen.