Een dementievriendelijke gemeente is een samenleving waarin er plaats is voor mensen die anders zijn. Het is een gemeente die vertrekt vanuit de noden en de behoeften van zijn inwoners met dementie, hun familie en mantelzorgers met als doel het bevorderen van de levenskwaliteit. Aan de samenleving kunnen blijven participeren staat voorop.
Dementie is de verzamelterm voor een aantal aandoeningen waarbij verstandelijke en lichamelijke vermogens van mensen geleidelijk aan achteruit gaan. Dementie voorkomen of genezen is nog niet mogelijk. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ondanks de geleidelijke achteruitgang op vlak van geheugen, taal, leren, oriëntatie, plannen en organiseren, kunnen mensen met dementie in een beginfase nog behoorlijk zelfstandig functioneren. Naarmate de ziekte verder evolueert, worden mensen echter meer en meer afhankelijk van de steun van hun omgeving.
De kans is één op vijf dat iemand in zijn leven dementie krijgt. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie. Vandaag zijn er ± 141.000 mensen met dementie in Vlaanderen en Brussel. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zijn. Dementie treft daarnaast ongeveer drie keer zoveel personen als het aantal mensen met dementie zelf.
Er is dus veel kans dat ook jij er op één of andere manier mee te maken krijgt. Daarom willen wij als lokaal bestuur de eerste stappen zetten richting een dementievriendelijke gemeente.
Op 9 mei werd in Landen het charter Dementievriendelijke Gemeente ondertekend worden door de burgemeester, de schepen van senioren, de leden van de stuurgroep dementie en een afgevaardigde van de seniorenraad, in aanwezigheid van de Alzheimer Liga Vlaanderen, het Regionaal Expertisecentrum Dementie (Memo) en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).
Met deze ondertekening verbindt Landen zich ertoe mensen met dementie en hun mantelzorgers actief te ondersteunen en te integreren in de samenleving.