Hondenlosloopweide

Landen heeft een hart voor dieren en behaalde in 2019 ook de titel van diervriendelijke gemeente. In samenwerking met de actieve Landense dierenwelzijnsraad zijn er een aantal projecten opgezet om het dierenwelzijn te bewaken en waar mogelijk te verbeteren. Eén van die projecten is de inrichting van een hondenlosloopweide.

Aan de Ernest Pittonlaan, langs het vroegere kinderdagverblijf, werd een deel van een braakliggend perceel zorgvuldig afgesloten en ingericht als hondenweide.

Dankzij de hoge omheining kunnen de honden daar in alle veiligheid loslopen, uiteraard onder toezicht van hun baasjes. Er staat een bord met duidelijke spelregels voor hond en baasje en een bank waar de hondeneigenaars kunnen toezicht houden terwijl hun hond speelt. Er is uiteraard ook gezorgd voor een vuilnisbak en een dispenser voor hondenpoepzakjes.

Dankzij de hondenlosloopweide aan de Ernest Pittonlaan is er in Landen een plek waar alle honden, groot en klein, jong en oud, zich vrij kunnen uitleven, rennen en spelen, onder toezicht en begeleiding van hun eigenaars. Dat is belangrijk voor de socialisatie van honden. De communicatie tussen honden onderling gebeurt immers vlotter en veiliger als honden los en vrij zijn. Zowel voor puppy’s als voor volwassen dieren is het contact met andere honden én mensen noodzakelijk voor een goede opvoeding en omgang met andere dieren en mensen. Honden kunnen er ook hun energie kwijt door vrij te rennen en te ravotten en krijgen er de beweging die ze nodig hebben om in vorm te blijven.

Een belangrijke afspraak op de hondenlosloopweide is dat de baasjes verantwoordelijk zijn en blijven voor het gedrag van hun honden. Ze moeten hun hond(en) goed in de gaten houden en indien nodig onmiddellijk kunnen ingrijpen om incidenten te voorkomen.

Op alle andere plaatsen, in bossen, in parken, op straat en op alle andere openbare plaatsen horen honden altijd aan de leiband.