Hoe overbrug je een noodsituatie?

In elke samenleving zijn risico's aanwezig. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft als opdracht om ons land en onze bevolking weerbaarder te maken tegen deze risico’s. Maar ook jij kan als burger een belangrijke rol spelen voor je eigen veiligheid en die van je naasten. 

Informeer je

Op de website van het Nationaal Crisiscentrum vind je al heel wat informatie terug over welke soorten risico’s in België kunnen voorkomen. Bovendien vind je er tips en adviezen terug over wat je kan doen voor, tijdens en na een noodsituatie.

Bereid je voor

Door op voorhand enkele maatregelen te nemen, kan je bij een noodsituatie de impact en schade beperken. Je helpt bovendien de hulpdiensten die zich kunnen focussen op de meest kwetsbare personen. Een aantal concrete acties:

Schrijf je in op BE-Alert en volg de officiële kanalen van je stad/gemeente
Stel een noodpakket samen 

Door thuis een noodpakket samen te stellen, ben je voorbereid om snel te evacueren of enkele uren zonder stroom te overbruggen. Zorg ervoor dat dit pakket op een toegankelijke plaats in je woning staat, die door alle familieleden gekend is. Kijk regelmatig de inhoud van je pakket na en vervang de reeds gebruikte of vervallen voorwerpen.

Maak een eigen noodplan
In een noodsituatie ben je soms enige tijd op jezelf aangewezen. De hulpdiensten helpen waar nodig en zo snel mogelijk, maar moeten prioriteiten stellen.

Om de veiligheid van je familie te waarborgen, kan je best vooraf even nadenken over enkele situaties: hoe geraak je veilig buiten bij brand, hoe bereik je elkaar als er geen telefoon- en gsm-net meer is, wat doe je bij hinder bij het (openbaar) vervoer, etc. Overleg ook met je hele familie. Zo win je tijd tijdens onverwachte situaties.

Op www.mijnnoodplan.be kan je een noodplan maken dat jou en je familie helpt om snel én goed te reageren als er iets ernstig gebeurt. In slechts 7 stappen krijg je een plan op jouw maat gemaakt.