Het coronacertificaat

Reizen binnen de EU met een coronacertificaat

Wil je op reis binnen de EU deze zomer? Dat kan! Je hebt wel een EU Covid-certificaat nodig, dat kan jenu aanvragen en is geldig binnen Europa vanaf 1 juli.
Een certificaat is gratis, maar je moet aan één van volgende voorwaarden voldoen:
  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie.

  • Je beschikt over een negatieve PCR-test. De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat de laboratoria tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, zal in de praktijk je testcertificaat 24 tot 48 uur geldig zijn.

  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.
Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen. Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar wel. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan die jongere reizigers. Check daarom voor je vertrekt https://reopen.europa.eu/nlHoe aanvragen?Vanaf vandaag kan je gratis een coronacertificaat opvragen via de CovidSafe-app of via https://covidsafe.beOok via de post kan je het opvragen: daarvoor bel je naar het callcenter via 078 78 78 50.Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken. Bij ons is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat alle landen het daarom nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden.