Gratis PCR-test voor wie op vakantie vertrekt

Op 1 juli veranderen de reisregels binnen Europa. Vanaf dan wordt er gebruik gemaakt van het Europese coronacertificaat. Zo kunnen Europese burgers vanaf 1 juli binnen Europa reizen zonder (strenge) maat­regelen zoals quarantaine. Aan het certificaat hangen regels om te kunnen reizen: ofwel bent u volledig gevaccineerd, ofwel heeft u een bewijs dat u in de laatste 180 dagen positief testte op covid-19 en uw lichaam dus antistoffen bevat, ofwel heeft u een negatieve PCR-test.
Mensen die nog niet de kans kregen zich te laten vaccineren, had de regering eerder al gratis PCR-tests beloofd. Vanaf maandag heeft elke Belg vanaf zes jaar oud, die zich nog niet kon laten vaccineren, recht op twee gratis PCR-tests.

Hoe je zo'n test kan aanvragen vind je terug op deze website.

Om een test aan te vragen heeft u een elektronische identiteitskaart nodig om u aan te melden. Dat kan ook via de mobiele app Itsme.. Het systeem zal nagaan of u recht heeft op een gratis test. Bij de aanvraag moet u een gsm-nummer of e-mailadres opgeven. Daar wordt een code naar verstuurd, waarmee u een afspraak kunt maken in een testcentrum naar keuze.