Fluvius scant 5 000 km rioleringsbuizen tegen 2027

De komende jaren onderwerpt netbeheerder Fluvius haar hele Vlaamse rioolnet aan een grondige scan. Bedoeling is om met behulp van zowel manuele als robotcamera’s de toestand van de kwetsbaarste stukken van de riolen te controleren.

Omdat de Vlaamse Overheid een duidelijk zicht wil op alle rioleringen op haar grondgebied, bundelden alle rioolbeheerders in Vlaanderen begin 2022 de inventarisatie van hun respectieve netwerken in één centraal systeem. De volgende stap na deze inventaris is de toestand van de aanwezige buizen na te gaan. In het bijzonder richt Fluvius zijn aandacht op de risicovolle onderdelen van het rioleringsnet, gebaseerd op bijvoorbeeld leeftijd en ligging.

Vanaf 8 april 2024 trekken technici van Greanconsult, in opdracht van het netbedrijf, eropuit om in Landen de putdeksels te openen en camera’s op pad te sturen doorheen het ondergrondse buizennet.

Ze gaan daarbij te werk in twee golven. Eerst worden de meest kritieke delen van het netwerk gecontroleerd. Dat gebeurt met behulp van een mobiele robotcamera die door de rioolbuizen zal rijden. De minder risicovolle stukken worden bekeken op basis van foto’s vanuit de put.¬†Worden er gebreken vastgesteld, dan volgt alsnog een inspectie met robotcamera.

Fluvius beheert meer dan 12 000 km rioleringsbuizen, waarvan er 5 000 km moet ge√Įnspecteerd worden. De meest kritieke onderdelen moeten zijn afgewerkt tegen eind 2025. Voor de overige, minder risicovolle stukken staat de deadline op eind 2027.

Vragen kan u mailen aan fluvius-netuitbating-rioolinspecties@fluvius.be