BOB-campagne

De BOB-campagne loopt van vrijdag 29 november 2024 tot en met maandag 3 februari 2025

Al decennialang is BOB degene die de verantwoordelijkheid opneemt om én plezier te hebben én veilig thuis te raken, voor zichzelf en anderen. 
Rijden onder invloed blijft een belangrijk probleem voor de verkeersveiligheid. 

Want vorig jaar (2023) waren er 3907 letselongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was. Dat zijn er 11 per dag en dus 11 te veel. In België is bij 11% van de letselongevallen een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken.

Tijdens de eindejaarscampagne 2023-2024 werden dagelijks gemiddeld 7700 bestuurders gecontroleerd. En 1,6% van hen blies positief.
Zo’n 10 jaar geleden, tijdens de campagne 2013-2014, was nog 3,2% positief. Die boodschap blijven uitdragen, helpt effectief om het gedrag van mensen te veranderen.

Tijdens deze wintereditie van de BOB-campagne, voert het parket van Leuven een strenger intrekkings- en vervolgingsbeleid in voor bestuurders die onder invloed van alcohol rijden:
  • Bestuurders die tijdens een alcoholcontrole 0,35 mg/l in de uitgeademde lucht (wat overeenkomt met 0,8 promille bloedalcoholgehalte) of meer blazen, verliezen hun rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen. De overtreders worden nadien gedagvaard voor de politierechtbank, tijdens speciale themazittingen over 'alcohol in het verkeer' die in juni 2025 plaatsvinden.
  • Mogelijke gevolgen voor de ovetreders: Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs kunnen overtreders boetes oplopen tot 16.000 euro, een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar en bijkomende maatregelen. De politierechter kan hen verplichten een alcoholslot te installeren, rijexamens opnieuw af te leggen of medische en psychologische tests te ondergaan.

De politie zal deze maatregel strikt handhaven tijdens alcoholcontroles.