Vergroening begraafplaatsen

Van een versteende rustplaats naar een groene begraafplaats

De begraafplaatsen van Landen worden al een tijdje ecologisch en pesticidenvrij onderhouden. Er werd gekozen om de kleinere begraafplaatsen stelselmatig om te vormen naar parkbegraafplaatsen.

Concreet betekent het dat het grind tussen de graven en van de paden wordt afgegraven en vervangen wordt door gras. Waar mogelijk worden inheemse struiken en bomen geplant. Via bloemenweides, bloembollen, bodembedekkers en bloeiende vaste planten zal er een bloeiende flora ontstaan. Vlakte wordt gebroken met hagen en harde elementen weggewerkt achter groene schermen.

Wat goed is voor de natuur, is dat ook voor de mens. De bedoeling is om zoveel mogelijk groen te creëren zodat de begraafplaats een plaats wordt waar men tot rust kan komen en dat mensen de natuur en het groen als positief en troostend ervaren. Tevens zal het onderhouden gemakkelijker worden.

De begraafplaatsen van Wezeren, Walsbets, Eliksem, Ezemaal, Wange, Rumsdorp, Laar en Overwinden zijn een mooi voorbeeld van een geslaagde omvorming.

De begraafplaats van Neerlanden werd recent omgevormd. Het kerkhof van Neerwinden staat op de planning!