Solidariteit voor het gezin

Info

Je beste voorbereiding op je bevalling én daarna

Een eerste kindje, een nieuw inspirerend, intens en liefdevol hoofdstuk breekt aan. Je doet alles voor een eerste keer en het is volkomen normaal dat je je heel vaak de vraag zult stellen 'doe ik het goed'. Voor iedere ouder is de prenatale periode immers een zoektocht. De vroedvrouwen helpen je graag bij je thuis of in groep.

Postnatale zorg en kraamzorg in jouw buurt

Kraamhulp regelen na je bevalling

De eerste weken na de bevalling kunnen behoorlijk zwaar zijn. Met onze professionele ondersteuning sta je er gelukkig niet alleen voor. Heb je na je verblijf in het ziekenhuis graag nog wat extra zorg? Dan kan je postnatale zorg inschakelen. Een vroedvrouw zet de verzorging die je in het ziekenhuis kreeg samen met je verder.

Zoek je iemand om je tijdens de kraamperiode bij te staan met de verzorging en de voeding van je baby? Dan kan je via kraamhulp een beroep doen op een kraamverzorgende. Een kraamverzorgende is een krak in het verzorgen van de allerkleinsten, daarnaast neemt ze graag ook licht huiselijke taken van je over. Vroedvrouw en kraamverzorgde kunnen ook samenwerken. Zo ben je altijd gerust met de beste zorg.

Postnatale zorg: medische kraamhulp bij jou thuis

Verbleef je maar kort in het ziekenhuis? Dan hebben jij en je baby nog medische verzorging nodig. Een vroedvrouw zorgt ervoor dat jullie die krijgen. Ze volgt ook de lengte, gewicht en hoofdomtrek van de baby op, voert de belangrijke hielprik uit en geeft advies bij de voeding van je baby.

De vroedvrouw kan je ook psychosociaal ondersteunen. Als je dat wenst overlegt zij met je gynaecoloog, kinderarts, huisarts en Kind & Gezin.

Kraamhulp: tijd om bij te komen

De periode na de bevalling kan ook overweldigend zijn. De verzorging van je baby vraagt heel wat van je tijd.
Wat met het huishouden en je andere kinderen die ook aandacht en zorg nodig hebben?

Een kraamverzorgende schakel je in om je te helpen bij de verzorging en voeding van je baby. Zij voert ook lichte, huishoudelijke taken uit.
Dat geeft jou de tijd en ruimte om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen.

Hoe lang kan ik rekenen op postnatale zorg en kraamzorg?

Tot één jaar na de bevalling kan een vroedvrouw je begeleiden tijdens maximaal 7 consultaties. Kraamzorg kan tot 8 weken na thuiskomst.
Bij meerlingen wordt de kraamperiode uitgebreid naar 16 weken na je thuiskomst.

 

Wanneer moet ik kraamhulp of postnatale zorg regelen?

Dat doe je best enkele maanden vóór de bevalling. Je kan zelf een aanvraag indienen, maar dat kan ook via het ziekenhuis, je huisarts, een familielid of het ziekenfonds.

Openingsuren

Op afspraak