BC Rufferdinge

Het oriëntatiepunt bij uw ontdekkingstocht door de stad Landen. De oude watermolen is ingericht als streekbezoekerscentrum. het historisch belang van de stad, vooral bekend door de figuur van 'Pepijn van Landen' wordt op een aanschouwelijke manier voorgesteld.

Het belevingscentrum Rufferdinge is de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de streek en het vertrekpunt van heel wat recreatieve wandel-, fiets- en huifkartochten.

Twaalf jaar na de opening van het bezoekerscentrum heeft de stad Landen de molen van Rufferdinge omgebouwd tot een belevingscentrum.

Centrale thema’s zijn landbouw, techniek en –vanzelfsprekend- waterkracht. De stad werkte hiervoor samen met ontwerpbureau Madoc uit Gent. Het molengebouw blijft een toeristisch infopunt waar u met al uw vragen terecht kan maar wordt ook een actief belevingscentrum waarin de watermolen centraal blijft staan. De toeristische dienst en de taverne werden hier naadloos in geïntegreerd. In plaats van het statische museum van voorheen, brengen we nu de dynamiek die achter een dergelijke molen schuil gaat naar voren. De techniek van overbrenging wordt spelenderwijs voorgesteld en gekoppeld aan allerlei hedendaagse toepassingen. De belangrijkste doelgroepen zijn de jeugd en het onderwijs. Er werd een educatief pakket ontwikkeld waarmee u zowel als individu als in klasverband aan de slag kan. Voor de uitwerking van het nieuwe concept werd er ook nauw samengewerkt met Heemkunde Pepijn@Landen, de Landense Geschied- en Heemkundige Kring, die ook in het gebouw gehuisvest is. Zij zijn vertrouwd met het molengebouw en bovendien blijft er in het nieuwe belevingscentrum ook ruimte voor de lokale geschiedenis. Verder zal er ook aandacht zijn voor de plaatselijke logie-uitbaters. Het nieuwe belevingscentrum kost ongeveer 250.000 euro, waarvan 75.000 gesubsidieerd wordt door Europa via Leader Hageland+.

Foto's en filmpjes