Alles wat je moet weten over mondmaskers

Waarom een mondmasker dragen?

Het coronavirus verspreidt zich via druppels die vrijkomen als je niest, hoest of praat. Mondmaskers spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het coronavirus als aanvulling op de basisregels over hygiëne en social distance. Het is dan ook belangrijk dat zowel mond, neus en kin bedekt zijn.

Welk soort mondmasker is het meest aangewezen?

Je zou kunnen denken dat eender welk masker zulke druppels tegenhoudt. Maar dat is jammer genoeg niet het geval.

 • FFP2 masker: deze bevat een filter en houdt 94% van alle deeltjes tegen, zelfs druppels met virus erin. De FFP maskers hebben een ventiel langs waar de ademlucht naar buiten gaat. Omdat de uitgeademde lucht niet door de filter gaat, mag dat masker niet door zieke mensen gedragen worden. Daarom is dit masker het meest aangewezen voor het personeel in de zorgsector.
 • Chirurgisch mond-neusmasker: de belangrijkste functie van dit soort masker is de omgeving beschermen tegen eventuele infectie die van jou afkomstig is. Het masker biedt wel een fysieke barrière en beschermt zo de drager. Maar de graad van bescherming hangt in grote mate af van de filterefficiëntie en van de manier waarop het masker gedragen wordt. Als de zijkanten niet goed tegen je gelaat aansluiten of de kwaliteit van het gebruikte materiaal van mindere kwaliteit is, zal jouw masker de ingeademde deeltjes minder goed tegenhouden.
 • Stoffen masker (linnen): dit soort masker biedt vooral een fysieke barrière. Het werkt beter in combinatie met een filter die er eventueel kan worden ingeschoven. Opgelet: de vaak geziene stoffen maskers met ventiel zijn gevaarlijk voor anderen. Want zo kunnen zij samen met jouw uitgeademde lucht ook een sterke stroom kleine speekseldruppeltjes op zich krijgen.
 • Gelaatsschild: het gelaatsschild (of face shield) biedt een fysieke barrière, zit gefixeerd op het voorhoofd, beschermt goed tegen spatten en kan relatief gemakkelijk ontsmet worden. Om goede bescherming te bieden wordt het altijd gedragen in combinatie met een chirurgisch masker of een FFP2 masker. Opgelet: gelaatsschilden die op de kin gedragen worden bieden geen bescherming.

Wanneer een mondmasker dragen?

Draag steeds een mondmasker bij nauw contact met anderen en als de afstand van 1,5m niet gerespecteerd kan worden. Zeker bij bezoek aan kwetsbare personen of als je zelf risicopatiënt bent, is het dragen van een mondmasker aangewezen. 

Op heel wat plaatsen ben je wettelijk verplicht om een mondmasker te dragen, vb. op het openbaar vervoer, in de winkel, in de bib, op de markt... Deze richtlijnen veranderen regelmatig in functie van de evolutie van de epidemie. Volg steeds de algemene en lokale richtlijnen op. Want op het niet naleven van de mondmaskerplicht staan boetes.

In de provincie Vlaams-Brabant is het bovendien verplicht om altijd een mondmasker bij te hebben vanaf 12 jaar

Bescherm jezelf, zo bescherm je anderen.

Hoe wassen en bewaren?

Steriliseer je mondmasker dagelijks of na 8 uren gebruik. Als het masker vuil, nat of beschadigd is, moet je uiteraard sneller van mondmasker verwisselen.

 • Plooi het masker dicht zodat de buitenzijde niet meer zichtbaar is en plaats het in een briefomslag, in een droge doos of in een linnen zak (liever niet in een plastieken zak). Kies een vaste plaats voor de opberging.

 • Was het 30 minuten op 60° (of 90° afhankelijk van de wasinstructies van jouw masker) of kook het kortstondig in een kookpot die je uitsluitend daarvoor gebruikt.
 • Was je het op minder dan 60°? Strijk het mondmasker dan op hoge temperatuur en stop het proper en droog in een afsluitbaar zakje.

Tips

 • Was je handen vooraleer je het mondmasker opzet en was ze opnieuw na het afzetten. Vergeet niet dat je ook de polsen moet wassen en dat nagellak, ringen en polshorloges kleine barsten of groefjes hebben waar virussen zich kunnen in schuilhouden. 

 • Doe het mondmasker zo weinig mogelijk aan en uit. Doe het bij voorkeur aan als je je huis verlaat.

 • Als je het masker moet afzetten, raak dan alleen de elastiekjes of de linten van het masker aan. De voorkant van het masker kan namelijk besmet zijn. Ook als het masker afzakt, mag je het uitsluitend aan de zijkanten aanraken om het weer op zijn plaats te krijgen. 
 • Moet je het mondmasker maar even uit doen (vb. om even iets te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatende zak. Opgelet: Het masker tijdelijk onder de kin schuiven tijdens eten of drinken is niet aan te raden want dan kan het besmet en bevuild worden door huidmicroben en door voedsel.
 • Geen masker voor personen die het niet correct kunnen dragen
  • kinderen onder 12 jaar
  • personen met een beperking die zonder hulp van een derde het masker niet kunnen dragen volgens de aangegeven richtlijnen.
 • Stop het mondmasker niet in de koelkast of de diepvries: dit doodt het virus niet maar kan wel voedingsmiddelen besmetten.

Een mondmasker is een aanvulling op de basisvoorschriften. Blijf 1,5 m afstand houden, raak je gezicht niet aan en was je handen met water en zeep of ontsmet ze met alcoholgel! Blijf thuis als je ziek bent.