Afval verminderen in huis en tuin

EcoWerf organiseert, in samenwerking met Vlaco (Vlaamse compostorganisatie), gratis online sessies die jou kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven. 

De sessies vinden telkens plaats van 19 tot 20.30 uur via Zoom.

Net als meer dan 500 inwoners die vorige maanden deelnamen aan 22 infosessies, krijg ook jij de kans om je te laten inspireren over verschillende thema’s:

Kringlooptuinieren in een notendop: maandag 3 mei 2021

Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk! 
Tijdens deze online-infosessie ontdek je hoe jij tuinafval kunt voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en ook creatief in de tuin kunt gebruiken. 

Kringlooptuinieren in een veranderend klimaat: donderdag 6 mei 2021

Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Urban gardening: maandag 10 mei 2021

Wil je een groenere thuis maar heb je slechts beperkte oppervlakte? Geen probleem! Ontdek in deze sessie hoe je in een kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. We zullen het o.a. hebben over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen.

Bij je thuis composteren: donderdag 13 mei 2021

Leer hier hoe je zelf je groente-, fruit- en tuinafval kan verwerken door thuis te composteren. Ontdek ook waarvoor je compost kan gebruiken. Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je houd ook de duurzame kringloop in stand.

Snoeihout voorkomen en verwerken: maandag 17 mei 2021

Ontdek hier verschillende manieren om je snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waardoor het eigenlijk geen afval meer is, maar nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Grasbeheer: donderdag 20 mei 2021

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken.

Voedselverlies voorkomen door correct koelkastbeheer: maandag 24 mei 2021

Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.

Voedselverlies voorkomen door bewaartechnieken: donderdag 27 mei 2021

Ontdek hier hoe we voedselverlies kunnen voorkomen aan de hand van bewaartechnieken. Je leert er niet enkel welke invloed temperatuur heeft op voedingsmiddelen (koelen, diepvriezen of koken) maar ook welke invloed het toevoegen van suiker, zout, azijn, alcohol,…

Voedselverlies voorkomen door koken met restjes: maandag 31 mei 2021

1/3e van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ontdek hoe we hier iets aan kunnen doen door te koken met restjes. Maak nieuwe creaties en laat je inspireren door allerlei combinaties in de restjesrecepten van Vlaco. Met restjes kan je nog alle kanten uit!

Pesticidenvrij beheer: donderdag 3 juni 2021

Een tuin, oprit of terras onderhouden zonder pesticiden? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Ontdek in deze sessie hoe je dit kan! Je maakt er kennis met tips, kringlooptechnieken en je krijgt een mogelijk plan van aanpak.

Inschrijven kan via een mail naar afvalpreventie@ecowerf.be

Je krijgt nadien een bevestigingsmail en je ontvangt een Zoom-link vlak voor aanvang. Inschrijving is gratis maar als je je inschrijft, rekenen we er wel op dat je deelneemt.