Bouw je eigen fijnstofmeter / luchtpijp

Hoe is de luchtkwaliteit in jouw straat of wijk?

Meet het met je zelfgebouwde fijnstofmeter!

Relaks vzw organiseert in samenwerking met beweging.net en CM een bouwmoment in het kader van hun project Luchtpijp. Na een kort informatief gedeelte bouw je je eigen fijnstofmeter waarmee je zelf de luchtkwaliteit in je omgeving kan meten.

Fijn stof is de meest voorkomende vorm van luchtvervuiling. Deze minuscule deeltjes kunnen afkomstig zijn van verbranding (hout), verkeer (diesel), natuurlijke bronnen (Sahara-zand, stuifmeel).

Fijn stof kan bij inademing in de luchtwegen en de longen terechtkomen. Hoe kleiner de deeltjes, des te dieper ze in ons lichaam kunnen infiltreren. Ze veroorzaken diverse klachten rond de luchtwegen en ademhaling. Sommige fijnstofdeeltjes bevatten toxische of kankerverwekkende stoffen. Ook zijn er meer en meer aanwijzingen van negatieve effecten met hart- en vaatziekten tot gevolg.

Met het project Luchtpijp wil Beweging.net, in samenwerking met CM, de problematiek van de luchtkwaliteit aankaarten en de inwoners en organisaties van de gemeentes sensibiliseren rond de problematiek.

Na een kort informatief gedeelte bouw je met een tiental onderdelen je eigen fijnstofmeter. Die meter hang je aan je dakgoot of balkon, je sluit hem aan op de stroom en connecteert hem met Wifi. Vanaf dan kan je elk moment de luchtkwaliteit in je onmiddellijke omgeving aflezen.

Een bouwpakket voor de fijnstofmeter kost 35 euro.

Wie enkel het informatief gedeelte wenst bij te wonen en geen fijnstofmeter wenst aan te kopen, hoeft niet in te schrijven en kan gratis deelnemen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 35,00
Basistarief: 35,00 €; Enkel de informatie: 0,00 €

Waar

Voetbalkantine Sparta

Tickets

Organisatie

Relaks vzw

Filter op categorie