Wandeling “Oud Turnhout Natuurgebied De Liereman”

Het landschap “De Liereman “is één van de oudste beschermde natuurgebieden van België, het bevindt zich midden in de Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk. Hier kan je wandelen tussen heidevelden, landduinen, vennen en mysterieuze broekbossen. Er leven ook heel wat zeldzame dieren en vogels zoals de wulp, roofvogelsoorten en de rugstreeppad. Onderweg zie je veel paarden en schaapskuddes grazen in de uitgestrekte weiden. De Liereman is tevens erkend als stiltegebied waar je de Kempen intens beleeft. Je hoort er de stilte.
Onze wandeling van 18 km vertrekt aan de parking van het bezoekerscentrum aan de rand van dit gebied. We wandelen eerst langs de westflank en volgen een lang knuppelpad doorheen een ven. Bossen en uitgestrekte graslanden wisselen elkaar snel af. Ze bezorgen je een gevoel van ruimte en oneindigheid. Wanneer we even later door de achtertuin van “Burcht Hertog Jan “(een restaurant in Middeleeuwse stijl) passeren zijn we vlak bij het kanaal Dessel-Schoten. Aan de overkant ligt Ravels. Een smal kronkelend pad begeleidt ons langs de boord van dit kanaal.
Op de terugweg verkennen we de oostkant van het natuurgebied. Via een knuppelpad bereiken we een uitkijktoren. Van hieruit kunnen we enkele watervogels bewonderen zoals de steltloper. We dwalen verder door een paars heideveld en bereiken tenslotte het bezoekerscentrum waar we kunnen genieten van het lekker streekbiertje Gageleer.
Vooraf inschrijven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Carpooling Oprit E40, Steenweg op Sint-Truiden 1, 3401 Walshoutem

Organisatie

Touring Landen

Filter op categorie