Koningsmolen - Trefdag

De Koningsmolen is een verborgen, prachtige hoeve met vierkant binnenhof en een bijzonder rijke historie die teruggaat tot de Franse revolutie. De molen was eeuwenlang één van de belangrijkste graanmolens van het oostelijk deel van Groothertogdom Brabant. De molen haalde een productie van 158 okshoofden (inhoud van een houten ton) en oversteeg hierbij ruimschoots alle omliggende molens. Vandaag, eeuwen later, is de Koningsmolen geen inspiratieloze vierkantshoeve, maar wel een ruw en bijzonder karaktervol geheel van schuren, stallen, woningen, een turbine watermolen en een prachtige ast.

De prachtige vierkantshoeve, aanpalende ast en watermolen verloren hun aanvankelijke functie als productie en opslagruimte. Het complex biedt echter, samen met de aansluitende bouwgrond, veel mogelijkheden voor herbestemming. In het groen én in de dorpskern lijkt dit vooral een uitgelezen kans voor een unieke collectieve woonomgeving. Bij voorkeur zorgen ook een aantal bijkomende publieke(re) functies dat de site toegankelijk en beleefd wordt voor een grotere groep.

Een aantal scenario's voor zo'n bestemming werden uitgewerkt en tonen deze mogelijkheden zo concreet mogelijk. De scenario's zijn afgetoetst met de dienst stedenbouw van de stad Landen, dienst onroerend erfgoed van de Vlaamse overheid, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de provincie Vlaams Brabant. Deze scenario's willen inspireren, maar zijn niet bindend of limitatief. Miss Miyagi hoopt stiekem dat u zelf nog met betere ideeën op de proppen komt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Waar

De Koningsmolen - Trefdag

Organisatie

Miss Miyagi

Filter op categorie